1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП Обединени земеделци: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

ПП Обединени земеделци: Време е за превантивни решения в защита на българското розово масло

Браншът пише до Брюксел в защита на розата, иска категорична позиция от МЗХ

За превантивни решения в защита на българското розово масло призова ПП Обединени земеделци на пресконференция в Пловдив днес, 18 януари. В брифинга участваха председателят на партията Петя Ставрева и председателят на Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова.

“Преди дни стана ясно, че в доклад на Научния комитет по безопасност на потребителите на ЕС има предложение за ограничаване до 0,01%  в парфюмите на 12 съставки, между които има и три от розово масло и лавандула, които според тях предизвиквали алергии. Този доклад не трябва да се подценява, защото е становище на официална институция в ЕС. Той е тревожен сигнал за лобиране на високо ниво в евроинституциите и препоръките в него не бива да се омаловажават”,  заяви лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева.  

“Абсурдно е от една страна Европа да подпомага производството на рози и лавандула, а от друга да ограничи пазарната реализация чрез ограничения за влагане на продуктите в промишлено производство”, е категоричната позиция на  партията.

Българската роза е визитната картичка на страната ни. Българското розово масло е уникален продукт, който трябва да браним с всички средства и дори при най-малко съмнение, че някои се опитва да прокарва ограничения в ущърб на родните розопроизводители, трябва да реагираме незабавно като държава и като общество, каза Петя Ставрева.

Тя призова за “превантивни мерки, за да не стане утре прекалено късно”. Според нея страната ни трябва да даде категоричен отпор, за да са наясно и в ЕС, че опитите за лобиране на конкуренцията ще срещнат сериозна съпротива от България.

Националният клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури ще заяви в официално писмо до Европейската комисия в Брюксел своята категорична позиция, че розовото масло е екологичен продукт, произведен е в екологични райони и няма алергенно действие, заяви от своя страна председателят на браншовата организация Зара Клисурова.

От Националния клонов съюз ще поискат да бъде направено изследване в Института по розата към Селскостопанската академия и ще предоставят данни, които ще оборят твърденията за алергичното действие на съставки от розовото масло в продуктите от парфюмерията и козметиката, бе заявено на брифинга.

Клисурова изрази опасенията на бранша, че ако Европейската комисия  вземе решение за намаляване на розовото масло в трайните продукти в парфюмерията и козметиката, това ще доведе до негативни тенденции за производството на розово масло и лавандула у нас.

Според статистиката има 31 155 хил. дка рози. От тях се добива 3-4 тона розово масло годишно, което представлява 40% от световния добив. Насажденията от лавандула са 24 989 хил. дка. Годишният добив от тях е  4 500 тона.  Тенденцията е за увеличаване на площите, които в последната година са нараснали със 1200 дка.  

“Категорично трябва да заявим, че България няма да допусне политики и документи, ограничаващи употребата, т.е. пазара на българско розово масло, каза в подкрепа на бранша Петя Ставрева. Тя допуска, че “някой просто тества почвата за бъдещ период и затова не трябва да си затваряме очите”.

Ставрева припомни, че България е световен лидер в производството и експорта на лавандулово масло и втора по експорт на розово масло.

Също така преди броени месеци страната ни започна процедура за защита на наименованието „Българско розово масло” на ниво ЕС, която продължава дълго време, отбеляза тя. Ставрева не изключи лобистите за тези ограничения да се хора, които искат да заменят тези чисти природни продукти със синтетични заместители в парфюмерията и козметиката.

От Обединени предлагат предлагат също, след като бъдат направени необходимите изследвания на алергенните свойства на розовото масло, Институтът по розата към Селскостопанската академия да ги обяви публично.

От партията настояват за превантивна реакция чрез категорична позиция от страна на Министерството на земеделието и храните до евроинституциите в Брюксел.

Тази евроновина повдига други важни въпроси - как страната ни стимулира родното розопроизводство – т.е. какви средства са заделени от националния бюджет за подкрепа на производителите, и от друга страна - какво ще договорим в Брюксел като европейска подкрепа на бранша, бе заявено още на брифинга.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.