1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Правителството ни настоява за износ на преработена земеделска продукция за Китай

Правителството ни настоява за износ на преработена земеделска продукция за Китай

Снимка:

Обсъдено е създаването на съвместни предприятия

Да правим бебешки храни за Китай е дискутирано по време на среща на премиера Пламен Орешарски с китайския му колега Ли Къцян. Орешарски е в Румъния, където участва във форума "Централна и Източна Европа и Китай". "Подчертах пред китайския премиер, че е добре техни компании да инвестират в преработвателната индустрия на база месни суровини, които могат да се ползват за детски храни и млечната промишленост, които представляват интерес за китайските партньори", заяви след срещата Орешарски, цитиран от "Стандарт".

"От Китай проявяват интерес към производство на детски храни, тютюн, месо, царевица, люцерна", подчерта премиерът. Предстои да бъде създадена международна асоциация за селското стопанство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Орешарски е предложил седалището й да бъде в България.

"България има възможност да бъде център на земеделската асоциация", заяви и агроминистърът Димитър Греков. Български фирми вече са изнесли първите 500 тона царевица за Китай. Правителството ни обаче настоява за износ на преработена земеделска продукция. Беше поставен въпросът да бъдат създадени съвместни предприятия, които да преработват суровините в храни, които да се предлагат на китайския пазар според техните изисквания и вкус, каза земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.