1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Правителството одобри проекта на новия Закон за виното и спиртните напитки

Правителството одобри проекта на новия Закон за виното и спиртните напитки

С приемането на законопроекта се очаква да се гарантира безпрепятственото провеждане на политиката в лозаро-винарския сектор

На заседание кабинетът одобри проекта на новия Закон за виното и спиртните напитки. Целта на новия законопроект е да се хармонизира българското законодателство с новоприетите Регламенти на Европейския съюз в областта на виното и спиртните напитки.

С приемането на законопроекта се очаква да се гарантира безпрепятственото провеждане на политиката в лозаро-винарския сектор, увеличаване на производствения потенциал и контрола по спазването й, както и в областта на спиртните напитки.

В новия проект са предвидени облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, които се изискват от различните контролни органи. Целите на промените са:

  • Повишаване на конкурентоспособността на винопроизводителите;

  • Възвръщане на старите пазари и спечелване на нови в рамките на територията на Република България и навсякъде по света;

  •  Създаване на лозаро-винарски режим, почиващ на ясни, прости и ефикасни правила, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането;

  • Продължаване на практиката да се предоставят права на презасаждане, когато производителите поемат ангажимента да изкоренят еднакви по размер площи, засадени с лозя;

  • Използване на референтни методи за изотопен анализ.

Според новоприетия закон за виното и спиртните напитки минималното количество на алкохол в гроздовата ракия трябва да бъде поне 40 градуса, за да се нарича напитката ракия.

Джибровата ракия пък трябва да е с алкохолно съдържание поне 37,5 градуса и да е получена от ферментирали и дестилирани гроздови джибри. Това е изискването и за плодовите ракии. При тях обаче на етикета трябва ясно да е изписано и името на плода – сливова ракия, кайсиева ракия, ракия от праскови, ябълки, круши, смокини и др, пише в.Монитор

Алкохолният градус за мастиката трябва да бъде поне 47%.

За ментата, която на практика е ликьор с минимално алкохолно съдържание 25%, е необходимо в крайния продукт да има не по-малко от 130 г захар на литър и да е приготвена с ментово масло, чието минимално количество е 0,2 грама на литър.

Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти. Разрешено е да се използват зърнени продукти, малц, нишесте, глутен, инулин, продукти от мелничарската индустрия, цвеклова и тръстикова захар, меласа. Етилов алкохол може да се прави още от зеленчуци за ядене и някои корени и грудки, както и от плодове за ядене и кори от цитрусови плодове.

Според проектозакона вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а слагането на захар ще става само при необходимост.

Имуществена санкция от 30 000 до 100 000 лева ще отнесе всеки, който произвежда, рекламира, продава или транспортира вино менте. Глобата за лицата, които не са спазили изискванията за превоз или продажба на вина, може да достигне 5000 лева, а имуществената санкция е двойна и достига 10 000 лева. Имитаторите на известни спиртни напитки с географско указание ще плащат до 100 000 лева, ако не подлежат на по-строго наказание, гласи още законът. Тези, които решат да подправят имена, подписи, букви, емблеми и партидни номера на етикетите, търговските книжа и амбалажа ще се наказват с имуществена санкция до 30 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.