1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Празник на черешата 2009 в Кюстендил

Празник на черешата 2009 в Кюстендил

Празникът на черешата се състои за втора поредна година

Над 50 сорта череши ще бъдат показани по време на празника на черешата, който започва днес в Кюстендил и ще продължи до 19 юни. Празникът ще бъде открит в 11.00 часа на площад "Велбъжд" в града, информират от община Кюстендил.

Желаещите ще могат да разберат за новостите в черешопроизводството, да посетят черешови масиви в района. Предвидени са и концерти. Празникът на черешата се състои за втора поредна година в Кюстендил, който е известен като "майка на българското овощарство". Градът е получил това име през 1896 година, когато е учредена първата национална овощарска изложба.

На официалното откриване ще присъстват производители, занаятчии и търговци. „Ще бъдат представени и произведения от череши, като акцентът ще бъде поставен на черешата в нашия бит”. След това от 13.00 часа празникът ще продължи с детски пленер на тема „Черешата в картината”. Ще бъдат изработени пана от череши и изработване на весла. Инициативите ще бъдат с конкурсен характер и резултатите от конкурсите ще бъдат обявени в 17.00 часа на площад „Велбъжд”. Празникът ще се проведе в продължение на три дни, като през утрешния ден ще се обърне внимание на черешата в народното творчество, през третия ден ще се проведат научни беседи за черешопроизводството в света и региона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.