1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Празник на Горнооряховския суджук

Празник на Горнооряховския суджук

Горнооряховският суджук е първият български продукт, който е регистриран като защитено географско указание

С димящи скари, кулинарни игри, томболи и богата фолклорна програма, се проведе 16-то издание на Празника на Горнооряховския суджук. За три дни кулинарният фест привлече хиляди гости от цялата страна. През 2007 година три месопреработвателни фирми от Горна Оряховица и местната управа организират за пръв път празник в чест на прочутия деликатес.

Сред участниците е производителят Иван Стефанов. „Това е велик празник за нашия град. Най-важното е, че успяхме да защитим Горнооряховския суджук като защитено географско указание и сме три фирми, които произвеждаме този суджук.“

„Вкусовите качества на суджука са уникални – дължат се на хубавото месо и на подправките, и най-вече на климата в района на Горна Оряховица!“, каза производителят Христо Христов.

Част от производителите са със затворен цикъл и осигуряват говеждо за производството. Други се оплакват, че все по-трудно намират суровина, родно производство и прибягват до внос, което не влияе обаче на качествата на суджука. „Години наред вече го говорим - да се подкрепят фермерите, които отглеждат такива породи, защото първо за селектирането на тази порода са нужни не по-малко от десет години. Те са доста скъпи, малко по-голяма е издръжката на целия този период и вероятно се нуждаят от субсидии най-вече – и то от по-сериозни субсидии, за да могат да произвеждат и да не ходим да купуваме румънско месо или европейско месо, независимо от това, че е охладено!“, препоръчва Румяна Добрева, която е суджукар.

„Дошла съм си от Кипър специално, за да си купя горнооряховски суджук! Защото е невероятен! Купуваме всякакъв вид суджуци, но като горнооряховския няма… Разбира се, затова съм дошла – за да им покажа на какво се казва горнооряховски суджук и най-вече вкуса. Аз съм от Горна Оряховица. Родена съм в Горна Оряховица, но от двайсет години живея в Кипър. От малка помня вкуса му и им разказвам за горнооряховския суджук и искам да го опитат, за да разберат какво е вкуса…“, сподели Милена Христова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.