1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Празник на розата се провежда в Карлово

Празник на розата се провежда в Карлово

В Казанлък очакват добра реколта от розов цвят

От днес до 30 май се провежда „Празник на розата - Карлово 2009”, съобщават от пресцентъра на общината. Тази вечер от 19.00 часа в Народно читалище „Васил Левски” ще се състои конкурс „Царица на розите”. На 30 май в 9.00 часа в Розовите градини край Карлово ще бъде представен ритуалът „Розобер” с участието на фолклорни колективи от Карловска община. В 10.15 часа на ул. „Ген. Карцов” и ул. „Гурко” ще се състои Шествие на Царицата на розите. Предвидени са още демонстрация на розоварене и дегустация на продукти от роза.

Добра реколта от розов цвят се очаква тази година и в Казанлък. Това твърди директорът на Института по розата проф. Недко Недков. Той допълни, че ежедневните валежи и подходящите температури допринасят за увеличаване маслодайността на розата. „Много често обаче става така, че последната седмица настъпват засушавания, които влияят неблагоприятно на реколтата. Затова е трудно да се прогнозира с точност какви са очакванията”, заяви проф. Недков. Той съобщи, че се предвижда розовата кампания да започне на 22 май. Ако няма засушаване, розопреработвателите очакват да произведат килограм розово масло от 3.5 тона рози. Ако това не се случи, се предвижда същото количество масло да се добива от 4-5 тона рози. „Тогава обаче печалбите намаляват”, коментира професор Недков.

На последното си заседание розопроизводителите се договориха да заплащат на работниците за килограм набрани рози до 60 стотинки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.