1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Председателят на НС Цецка Цачева и министър Найденов се срещнаха с тютюнопроизводители от страната

Председателят на НС Цецка Цачева и министър Найденов се срещнаха с тютюнопроизводители от страната

Предстои изготвяне на Стратегия за преструктуриране и развитие на сектора

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещнаха с тютюнопроизводители от страната в село Ясен, област Плевен.

По време на срещата министър Найденов заяви, че ако до 14 април определени фирми не изчистят задълженията си към тютюнопроизводителите, ще се пристъпи към санкциониране на некоректните изкупвачи. Той запозна присъстващите с объжданията от първото заседание на сформирания Консултативен съвет по тютюна. Предстои изготвяне на Стратегия за преструктуриране и развитие на сектора, като тя ще има за цел да очертае неговото бъдещо развитие, както и да даде ясна визия за настоящото състояние и предстоящите промени в бранша: световни тенденции, пазарна ситуация, политики в сектора, инструменти за подпомагане и др. Министър Найденов посочи, че в  момента се обсъжда и създаването на специална мярка по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. за подпомагане на заетите в сектор „Тютюн”.

Срещата се проведе по инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, а нейн домакин бе изпълнителният директор на „Плевен-БТ” АД инж. Владимир Цветанов.

Сред официалните гости бяха Областният управител на Плевен Иван Новкиришки, председателя на ПП ГЕРБ-Плевен д-р Йордан Георгиев и народният представител на ГЕРБ Христина Янчева, които се включиха в обсъждането на въпроси, свързани с приключилата и предстоящата изкупна кампания на тютюна, както и за настоящето състояние на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.