1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева се срещна с животновъди в Първомай

Председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева се срещна с животновъди в Първомай

Снимка:

Животновъдите обявиха готовност за протести, ако исканията им не бъдат чути

Председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева, зам.-председателят Моньо Христов и членове на националното  ръководство се срещнаха в Първомай с животновъди от различни региони на страната и представители на браншови асоциации от агросектора. 

„За нас положението е трагично. Не само, че не получаваме необходимите средства, но и налагат санкции и глоби заради несвършена работа на чиновниците в агроведомството”, алармираха животновъди от Сливен, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Смолян, Кърджали, Карлово. 

„Много обещания бяха дадени, че земеделието ще бъде приоритетен сектор, но реалността показва друго – забавяне на изплащането на субсидиите, бавно усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони, липса на очакваната държавна подкрепа за браншове в бедствено положение като животновъдството и зеленчукопроизводството у нас. Много фермери са на ръба на фалита и е необходима адекватна реакция на хората, които управляват агросектора, но такава липсва”, каза Петя Ставрева. 

Животновъдите обявиха готовност за протести, ако исканията им не бъдат чути. Те настояват да не бъдат санкционирани бенефициенти за стари периоди поради допуснати редица неточности от страна на общинските служби по земеделие и липса на актуална ортофотокарта. Настояват и за нотификация на нови държавни помощи за пасищно отглеждане и хуманно отношение към животните, както и за разсрочване на получените от ДФ "Земеделие" кредити за закупуване на фураж за изхранване на животни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.