1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предвидени са 50 млн. лева за спазване на регламента за хуманно отношение към животните

Предвидени са 50 млн. лева за спазване на регламента за хуманно отношение към животните

Това съобщи министър Найденов в отговор на парламентарен въпрос

"До април всички кокошки у нас ще са щастливи". Това съобщи министър Мирослав Найденов в отговор на парламентарен въпрос. По думите му 500 000 са "нещастните" кокошки в България от общо 3 милиона. Предвидени са 50 млн. лева за спазване на регламента за хуманно отношение към животните.

Преди време министърът съобщи, че всички български птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение, до края на май т. г.

Това ще стане, след като Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и още 12 държави от ЕС заради това, че не са изпълнени изискванията за уголемени клетки за кокошки носачки. Срокът, който Европейската комисия е дала на страните членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на юли. България ще изпълни този ангажимент по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни, увери аграрният министър Мирослав Найденов.

"Защитих интересите на българския бизнес", посочи днес пред депутатите министър Найденов. По думите му – по-лесното решение е било да се избият "нещастните" кокошки и така държавата нямало да наруши директивата, но бизнесът щял да фалира, поясни той в отговор на въпрос на Пенко Атанасов от левицата.

"Казвате, че България няма да бъде санкционирана - ще следим този процес и ще поискаме оставката ви, ако това се случи", увери депутатът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.