1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Премиерът Бойко Борисов и министър Найденов се срещнаха със земеделски производители в Гоце Делчев

Премиерът Бойко Борисов и министър Найденов се срещнаха със земеделски производители в Гоце Делчев

Животновъдите ще могат да разчитат на над 120 млн лв. през тази година по различните схеми за подпомагане

„Това, което ви обещахме се случва, първите 35 млн. лева за тютюнопроизводителите вече са приведени. Това стана благодарение на личната намеса на премиерът Бойко Борисов, тъй като тези пари не бяха заложени в бюджета за 2011 г.“. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща на премиера Бойко Борисов със земеделски производители в град Гоце Делчев. В срещата участваха зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и депутати от Благоевградски регион.

„Много трудно намерихме тези пари, но факт е, че те са вече при вас“, каза премиерът Борисов.  Той отбеляза, че за първото тримесечие на тази година България бележи 41% ръст в износа на хранителни продукти. „Вследствие на управлението на ПП ГЕРБ износът на земеделска продукция е нарастнал с 1 млд. долара. В бъдеще ще увеличим в пъти тази сума, защото светът има нужда от храна, а България е райско място с природата, която имаме и тези работливи хора, които живеят тук“, подчерта още премиерът.

Министър-председателят посочи, че вече се превеждат авансовите суми по инфрастрактурните проекти по Програмата за развитие на селските райони за Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Петрич.

За сектор „Тютюн“ тази година е предвидено да бъдат изплатени 70 млн. лева, като първият транш от 35 млн. лв. се превежда от 27 май, а до края на месец август ще бъде изплатена и втората част от средствата в размер на 35 млн. лв., увери изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Поражанов.

След въпрос на производители той съобщи, че мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ и 313 „Насърчаване на туристически дейности“ от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени през месец октомври за подаване на документи.

Животновъдите ще могат да разчитат на над 120 млн лв. през тази година по различните схеми за подпомагане, посочи още изпълнителният директор на ДФЗ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.