1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Премиерът Бойко Борисов и министър Найденов връчиха договори по ПРСР

Премиерът Бойко Борисов и министър Найденов връчиха договори по ПРСР

Събитието се проведе в читалището на село Бисер

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчиха заповеди за одобрените проекти за подпомагане на пострадалите от наводнението през февруари дребни стопани от общините Харманли и Любимец. Събитието се проведе в читалището на село Бисер.

Проектите са за отглеждане на зеленчуци, орехи и животни, заяви министър Найденов. Подготвени са 12 проекта по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. За десет от тези проекти вече е издадена заповед за одобрение от Държавен фонд „Земеделие“, а за другите два, тя е в процес на издаване.

Помощта по мярка 141 е до 7500 евро и се изплаща ежегодно по 1500 евро. Одобрените полупазарни стопанства след успешното приключване на проекти ще станат пазарни и ще могат да се издържат от земеделската си дейност, както и да осигурят допълнителни работни места в района като наемат временно или за постоянно работници.

Националната служба за съвети в земеделието има готовност да изготви на вече одобрените стопанства и проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони. Чрез тези проекти те ще могат да закупят техника за обработка на почвата, да засадят нови овощни насаждения и да модернизират селскостопанските си постройки. Средната стойност на планираните проекти е около 10 000 лв. - 20 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.