1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преработват нотификацията за връщане на акциза на горивата за обработка на единица площ

Преработват нотификацията за връщане на акциза на горивата за обработка на единица площ

Предупреждението на европейските експерти е, че България е застрашена от наказателна процедура заради опасност от нарушаване правилата на конкуренцията и търговията

„Възстановяването на акциза на горивата за земеделските производители няма да започне от 1 юли както беше планирано“, отговори министърът на земеделието и храните д-р  Мирослав Найденов на въпрос, зададен му от представител на ПК „Агромедия“ по време на откриването на Жътва 2011 в добричкото село Божурец.

Питането касаеше отдавна поставения проблем от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Отговорът беше потвърден и на разширения и открит Консултативен съвет по зърното, който се проведе в Добрич. На него министър Найденов поясни, че на 24 юни Европейската комисия е изпратила писмо със забележки относно нотификацията на България за връщане на акциза на горивата за обработка на единица площ.

От Комисията не са съгласни с искането ни с мотива, че от връщането на акциза са лишени някои отрасли, като животновъдството и оранжерийното производство, както и фермерите, обработващи под 10 декара. Това предполага дискриминация на секторите. Предупреждението на европейските експерти е, че България е застрашена от наказателна процедура заради опасност от нарушаване правилата на конкуренцията и търговията. За да не се случи това, експертна група от министерството на финансите, ДФ "Земеделие" и Националната асоциация на земеделските производители ще преработи нотификацията.

Връщането на акциза ще започне след 1 юли, декларира министър Мирослав Найденов. По думите ме ще се запази и ресурсът от 35 милиона лева, който е определен за тази година, а другите 35 милиона ще бъдат включени за следващата - 2012-а. Той прогнозира, че въпросът ще бъде придвижен бързо и отговорът може да дойде до седмица-две.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.