1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През второто десетдневие на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове

През второто десетдневие на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове

Снимка:

Подходящи условия за провеждане на жътвата при пшеницата ще има през втората половина от първото и по-голямата част от второто десетдневие на месеца

През второто десетдневие на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове, при относително сухо и горещо време, с максимални температури на места от порядъка на 37-38 градуса. Тези екстремно високи температури в съчетание с ниска атмосферна влажност, ще въздействат неблагоприятно върху цъфтежа и оплождането при слънчогледа и по-късните хибриди царевица, ще нарушават и нормалния ход на физиологичните процеси при зеленчуковите култури.  

Прогнозираните наднормени температури през десетдневието ще налагат на много места, особено в крайните южни райони на страната, прилагане на подходящ поливен режим при земеделските култури. Царевицата през междуфазния период изметляване-млечна зрелост е с повишени изисквания към влагата в почвата и недостигът и през този период ще се отрази неблагоприятно върху добива. В края на второто – началото на третото десетдневие на юли при засетите в агротехнически срок ранни хибриди царевица, ще се наблюдава начало на фаза млечна зрелост.

През юли подходящи условия за провеждане на най-важното за сезона мероприятие – жътвата на пшеницата ще има през втората половина от първото и по-голямата част от второто десетдневие.

Агрометеорологичната прогноза за месец Юли може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.