1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. При липса на пазар за картофите субсидиите ще са безполезни

При липса на пазар за картофите субсидиите ще са безполезни

В Пазарджишка област, стопаните които основно отглеждат картофи се насочват към отглеждането на гъби

Не липсата на субсидии, а липсата на пазар е най-големият проблем на картофопроизводителите в горното поречие на река Арда. Това твърди кметът на село Смилян Сафедин Чикуртев съобщи радио „Фокус”. Той посочи, че наличието на субсидии за земеделците, произвеждащи картофи, ще направи продуктът им малко по-конкурентоспособен, тъй като в цената ще се включат и дотации, но ако не се намери пазар за картофите субсидиите ще са безполезни. Родопските картофи са с най-добрите вкусови качества и хората в цялата страна знаят това. В момента обаче всеки картоф на пазара се обявява, че е от Самоков или Смолян, потребителите се заблуждават и купуват нискокачествени картофи, което няма да е така, ако има сертификати, смята Чикуртев.

Кметът на Смилян припомни, че до преди 10 години в селото е функционирала най-голямата фабрика за производство на бланширани картофи на Балканския полуостров, която е изкупувала всички произведени клубени в региона и то на много добри цени. Имало е и мощности за преработка на диворастящи плодове. Фабриката обаче е била приватизирана от Работническо-мениджърско дружество (РМД) с 25% собственост на държавата, след което е доведена до фалит. „В момента фабриката е една тъжна гледка, разтурена, разграбена, неработеща и без охрана”, каза Чикуртев. Кметът отбеляза, че докато фабриката е работила, в цялото арденско корито е имало огромни постижения в картофопроизводството като е нямало пустеещи ниви, а дори напротив – разработвали са се и нови. Населението е придобило висока аграрна култура и е постигало сериозни добиви, включително са се внасяли и елитни семена от Холандия, за още по-високи добиви. „За съжаление, в момента нивите, които сега се обработват, са само 30% от това, което се сееше преди 10 години”, каза още кметът. Подобно е положението и в другите села. По думите му през последните две-три години е нямало никаква държавна политика за подкрепа на бранша. „Ако има политика, хората могат да гледат картофи. В момента безработицата в района е драстична, в тежка рецесия сме и хората с радост биха отглеждали картофи, тъй като това могат най-добре. Ако се намерят инвестиции и фабриката се възстанови, съм сигурен, че отново ще има пазар за родопските полуизпържени картофи, които са много търсени по морето и големите градове”, заяви Сафедин Чикуртев.

В същото време заради икономическата криза хората от планинските райони в Пазарджишка област, стопаните които основно отглеждаха картофи, се насочват към други видове земеделски дейности, каза Атанас Ванков, главен експерт-координатор в Областна служба "Съвети в земеделието". През тази година около 85% от картофената реколта в районите на Велинградско и Сърница стои непродадена. Това накара хората да се ориентират към отглеждането на гъби. Засега основно се търсят възможности за отглеждане на печурка и кладница. До този момент сме разработили над 10 бизнес-плана в областта на гъбарството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.