1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приютът към храм „Света Троица” в Добрич изгражда собствена ферма

Приютът към храм „Света Троица” в Добрич изгражда собствена ферма

Стопанството и пчелинът ще служат за издръжка на Духовния център

Малко стопанство с животни и пчелин са в помощ на издръжката на приюта към храм „Света Троица” в Добрич, разказа отец Стоян Иванов. Той е основател на Духовния център към църквата, в който има и социална трапезария и библиотека. В стопанството, разположено в отдалечения добрички квартал „Рилци”, се отглеждат овце, теле, прасе и десет кошера с пчели. Десет души са настанени в момента в приюта – две майки с три деца, още две жени и трима мъже.

Плановете на добричкия отец Стоян включват разширение на стопанството, в което освен за издръжка приютените да се ангажират с възпитателна цел. От добития през 2010 г. мед е реализирана печалба от 800 лева, които се използват за заплащане на консумативите, достигащи през зимата до 2 000 лева на месец. Отец Стоян има идея и за създаване на оранжерия в село Победа и закупуване на земеделска техника, но засега няма средства за това.

Духовният център към храма отваря врати преди пет години. Освен безпризорни децаприема и бездомни възрастни с тежки проблеми. Хората в приюта се настаняват временно, желателно е за не повече от три дена, подчерта отец Стоян. След това или трябва да си намерят работа или ако са с психични или здравни проблеми, се препращат към подходящи институции. През тази зима двама от мъжете са намерили реализация в манастира „Св. Илия” в село Александрия, община Крушари, а друг е изпратен в Софийска област и работи като овчар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.