1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи сеитбата на соя в Аржентина

Приключи сеитбата на соя в Аржентина

Само 3 процента от площите са засегнати от недостиг на влага

Настоящите екстремни метеорологични условия в Южна Америка са водеща тема за фермерите. Докато в Бразилия сушата нанася  щети на соевите посеви, в съседна Аржентина проливни дъждове затрудняват работата на полето.

В централните и южните региони на Аржентина времето е по-подходящо за сеитбата и развитието на соята. Кампанията е приключена на 96 процента, съобщиха от земеделското министерство. Остава да се засеят още 700 хиляди хектара, половината от които на север, където валежите създават проблеми. На голяма част от тези площи най-вероятно ще бъдат засети други култури, смятат експертите.

Според анализаторите от зърнената борса в столицата 9 процента от посевите със соя са в лошо до много лошо състояние, а близо 50 на сто са оценени като в добро до много добро състояние. Само 3 процента от площите са засегнати от недостиг на влага, докато при 52 процента тя е предостатъчна.

Според най-новата прогноза на борсовите експерти през настоящата стопанска година фермерите са отредили над 17 милиона хектара за маслодайната култура. Това са 200 хиляди хектара по-малко в сравнение с предишната прогноза заради дъждовете на север.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.