1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи жътвата на ечемик в Добричка област

Приключи жътвата на ечемик в Добричка област

Прибрани са средно по 436 кг от 80 790 дка

Жътвата на ечемик в Добричка област вече приключи, сочат обобщените данни на ОД “Земеделие”. Средният добив от тази култура е 436 кг от декар, което е със 100 кг повече в сравнение с показателите от миналата година. Пожънат е ечемикът от 80 790 дка. Най-високи добиви отчитат в крайморската община Каварна – по 490 кг от декар. Най-ниски резултати от ечемик отчитат стопаните от община Тервел – по 320 кг от декар.

Жътвата на пшеница в Добричка област също набира скорост и вече са реколтирани близо 4% от засетите през есента 1,114 млн. декара от зърнената култура. Средните добиви са 441 кг от декар. В община Шабла вече са прибрали близо 10 на сто от посевите при среден добив от 450 кг от декар. Сухото и горещо време ще позволи на стопаните да приберат в хамбарите зърното от новата реколта.

Успоредно с жътвата на пшеница върви и прибирането на рапицата. До момента са ожънати 18-20 на сто от маслодайната култура при среден добив от 289 кг. Най-високите показатели от рапица са в община Шабла – 300 кг от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.