1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приключи жътвата на пшеница в Бургаско

Приключи жътвата на пшеница в Бургаско

Средният добив е от 350 до 400 килограма от декар

В Бургаски регион прибирането на зърното е приключило, съобщи в предаването „Добър ден, Бургас” на радио „Фокус”- Бургас Янчо Проданов, зърнопроизводител и член на УС на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. Има и малко площи, които все още са под вода, но там реколтата няма да бъде прибрана посочи Проданов. По думите му добивът на зърно от декар е различно в различните региони на областта. риключи

Според земеделецът ниски са добивите в Карнобатско-от 350 до 400 килограма пшеница от декар. „Качеството на зърното е много добро тази година особено при тези производители, които са прибрали реколтата си преди интензивните валежи и там процентът на покълване е по-нисък, тъй като нямаше убождане от житна дървеница и там качеството на зърното е перфектно”, каза Проданов.

Той допълни, че има реални сделки от продажба на зърно, макар зърнопроизводителите „да опипват пазара” и най-вероятно ще се стигне и до цени от 34 -35 стотинки за хлебната пшеница, която е с високо качество. В момента тон качествено зърно се търгува на 320 лева. Продажби от зърнопрозводители са правени и на цена от 200 лева за тон, но това са производители, които са имали предварително сключени договори. „Цената на пшеницата е с аномалии тази година. В началото на сезона тръгна на 200 лева и достигна до 300 лева”, каза Проданов.

Той не скри, че пред зърнопрозводителите продължава да стои проблемът с липсата на складова база, където да държат зърното и повечето са принудени да продават веднага след като приберат реколтата. „Това е много важен фактор, който ни поставя на колене пред търговци и преработватели”, каза Проданов, той допълни, че в бъдеще най-вероятно самите зърнопроизводители ще си направят обединения и така заедно ще строят складови бази. В момента върви активният износ на пшеница, но това не е притеснително тъй като за изхранването на населението на България са необходими около милион и осемстотин тона до два милиона тона зърно. При среден добив от 350 килограма от декар, половината от добитата пшеница спокойно може да бъде изнесена”, посочи зърнопроизводителят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.