1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Продължителното засушаване и високите температури в Ямболско ще се отразят на гроздобера

Продължителното засушаване и високите температури в Ямболско ще се отразят на гроздобера

Големите преработватели все още нямат готовност за изкупуване на продукцията

Продължителното засушаване и високите температури в Ямболско ще изместят гроздобера може би с месец по-рано. Гроздето вече съзрява, по-ранните сортове ще са готови за бране до седмица две, а големите преработватели все още нямат готовност за изкупуване на продукцията. 

На много места в региона сериозни валежи със съществено стопанско значение не са падали от близо два месеца. Последният дъжд в землището на село Хаджидимитрово е паднал на 31 май. Край селото са около 1000 декара с различни сортове на една от малките винарски изби в региона.

Ако сега завали, това ще създаде допълнителен проблем, защото гроздето ще се напука. Искат или не, лозарите скоро трябва да започнат с брането на ранните сортове като шардоне и каберне совиньон.

Местната винарска изба може да поеме капацитет от 100 – 120 тона грозде. През миналата година тук са стигнали до 800 килограма среден добив от декар. Според прогнозите, заради ранното съзряване сега, едва ли ще наберат повече от 400 – 500 килограма от декар. Трябва да се намерят и достатъчно количерство съдове за съхранение на продукцията.

 автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.