1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПРОГНОЗА НА ЛАВАНДУЛОВОТО МАСЛО

ПРОГНОЗА НА ЛАВАНДУЛОВОТО МАСЛО

Тази година цената на лавандулото масло е ниска. Специалистите обаче прогнозират повишаване на търсенето на суровината. Това ще доведе до леко повишаване и на стойността

Изкупната цена на лавандулово масло през 2018 година у нас стигна 250 лева за килограм. Тази година, максималната цена за суровината след приключване на кампанията е 110 лева за килограм. Увеличение на площите с ароматната билка е регистрирано в Добричка област, като реколтираните растения през това лято там са над 72 хиляди декара. Пренасищането на пазара води до рязък спад на цената на суровината, като в момента тя е около 60 лева за килограм. Поради неблагоприятните климатични условия, фермерите ожънаха лавандулата по - рано от необходимото. Високите температури са най-подходящи за прибиране на лавандуловия цвят.

България е лидер в производството на лавандулото масло в световен план. Добруджа е най-големият производител на суровината у нас. Земеделски производители обаче алармират, че в района вече има разораване на част от насажденията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.