1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозират над 30% спад в реколтата от розобера в Казанлък

Прогнозират над 30% спад в реколтата от розобера в Казанлък

През последната година голяма част от производителите в региона са се отказали от розовите си масиви

Повече от 30% спад в реколтата от тазгодишния розобер спрямо миналата година прогнозират розопроизводители от Казанлъшко. По-малкото количество розов цвят се дължи както на климатичната обстановка, така и на липсата на достатъчни грижи за розовия масив и инвестиции в сектора.

"Продължаваме да изнасяме най-много български розови продукти за Япония и Франция", каза за Дарик кметът на казанлъшкото село Кънчево и розопроизводител от региона Кольо Иванов.

С над 30% по-малко реколта от розобер 2011-а прогнозира един от старите розопроизводители в региона.

"При всички положения ще има спад, може би повече от 30%. Розовите пъпки са много по-малко от миналата година. Разходите са много, а в крайна сметка с това, което получаваме, понякога покриваме само разходите, което отчайва хората. Изкупната цена на килограм розов цвят започва от 1,60 лв., сега отива на 1,80 лв. За разлика от мината година, тази година цветът е много малко", коментира Кольо Иванов.

На какво се дължи по-малкият добив според Иванов: "Климатичните условия оказват много сериозно влияние, измръзването, това, че миналата година хората изоставиха масивите и не се грижат за тях, защото са необходими средства. Природата също оказва влияние".

Иванов обясни, че през последната година голяма част от производителите в региона са се отказали от розовите си масиви, защото не успяват да покрият разходите с печалбата от розовия цвят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.