1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозите на зърнопроизводители и търговци за новата зърнена реколта

Прогнозите на зърнопроизводители и търговци за новата зърнена реколта

Малко по-високи добиви от миналата година, но с по-лошо качество

Малко по-високи добиви от миналата година, но с по-лошо качество. Очаквания за сходен износ са около 1.1 млн. тона, но повече приходи от него се очакват заради растящите цени, съобщи Regal.bg.

Това са прогнозите на зърнопроизводители и търговци за новата зърнена реколта, стана ясно на заседание на консултативния съвет по зърното, което се проведе вчера  (09 август) в земеделското министерство. Към този момент вече са ожънати 93% от площите с пшеница в страната.

През тази година ще бъдат прибрани около 3.6 млн. тона зърно, а заедно с преходните запаси от 2009 г. то ще достигне 3.8 млн. тона, съобщи председателят на консултативния съвет Красимир Аврамов, който е и член на асоциацията на зърнопроизводителите. Средният добив от декар пък ще бъде между 340 и 350 килограма.

Според данните на земеделското министерство жътвата вече е към края си, като с по-бавни темпове върви единствено в Югозападна България, където имаше силни дъждове през почти целия юли. По предварителни данни обаче тазгодишната реколта е с по-ниски показатели.

От националната служба по зърното и фуражите съобщиха, че в момента около 35% от зърното е годно за производство на хляб при 47% година по-рано. Има и известен резерв от количества, които отговарят на повечето от показателите, обясниха от службата. Оценката на асоциацията на зърнопроизводителите е още по-ниска.

Междувременно зърнопроизводителите съобщиха, че в момента са в позиция за засилен износ при покачващи се цени, което ще донесе повече приходи за сектора. Очакванията са експортът на пшеница да достигне 1 - 1.1 млн. тона, което е съпоставимо с миналата година.

Към момента извън страната са били реализирани около 280 хил. тона, предимно фуражно зърно. От асоциацията на търговците на зърно съобщиха, че по-голяма част от количеството е заминало за страни от ЕС.

Към момента все още е трудно да се определи средна цена за тон пшеница в страната. По данни на Софийската стокова борса има оферти за покупка на зърно при нива между 200 и 250 лв. за тон, както и предложения за продажба около 280-300 лв. за тон.

"Все още реални сделки няма", съобщи директорът на борсата Васил Симов. От асоциацията на зърнопроизводителите пък съобщиха, че в страната има сключени сделки при цени от 300-320 лв. за тон. "През април-май имаше и доста фючърси, но в момента част от колегите развалят договорите", съобщи Красимир Аврамов. По думите му неустойката в контрактите е 20%, докато повишението на цената в момента е по-голямо.

През вчерашния ден цената на пшеницата по международните стокови борси падна с около 1% след няколко седмици на стремглав ръст (виж материала по-долу). "В Черноморския регион има доста пшеница", каза още Васил Симов. По думите му  дори Русия, която не участва в търговията в момента, има около 15 млн. тона свободни количества за износ, а в Украйна те са около 7 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.