1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Произвели сме най-скъпото зърно от 20 години насам

Произвели сме най-скъпото зърно от 20 години насам

От новата реколта очакванията са за минимален експорт

За първи път от 20 години българските фермери жънат толкова скъпа пшеница, съобщи пред Дневник председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. При среден добив от 295 килограма на декар, какъвто е получен в редица региони на страната, себестойността на тон пшеница ще струва на производителите около 270 лв. - 280 лв., което е доста над пазарната цена. Това поставя производителите на изпитание и много от тях са пред фалит.

"Ситуацията е критична за много стопанства, които ще излязат на червено и трудно ще покрият загубите си със странични производства. Ще се спасят само тези, чиито добиви надхвърлят 350-400 кг от дка ", предупреди шефът на браншовата асоциация. Проблемът ще се обсъжда на консултативния свет по зърното на 17 август, съобщи и зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов. По предварителни данни прибраното зърно е с 1.2 млн. т по-малко от 2008 г., като количествата се изчисляват на около 3.1 млн. т. Въпреки че лабораторните анализи за качеството ще бъдат готови следващата седмица, експертите не очакват, че хлебният баланс ще бъде застрашен.

Браншът е силно притеснен за есенната сеитба, тъй като поради липса на средства много фермери не могат да започнат подготвителните работи на земята. От асоциацията очакват новото правителство да намери начин секторът да получи поне пълните национални доплащания към евросубсидиите, което отчасти да компенсира загубите им. Сега бюджетът е гарантирап 150 млн. лв., така че за декар земя субсидията ще бъде малко над 23 лв. Ако се отпуснат и 167-те млн. лв., които ще се пуснат само при преизпълнение на бюджета, сумата за дка ще бъде 28 лв., припомнят експерти.

 

 

Етикети реколта, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.