1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Произвеждаме плодове и зеленчуци на автопилот

Произвеждаме плодове и зеленчуци на автопилот

Драстично е намалял делът им в стойността на земеделската ни продукция

Има ли бъдеще производството на зеленчуци и плодове в България?” попитаха на специална пресконференция от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/ и Съюза на градинарите в България. Въпросът им беше отправен към отговорните институции в политиката на земеделието ни за този сектор. Отговорът трябва да е незабавен и с определени мерки, защото български плодове и зеленчуци на вътрешния пазар почти не се предлагат и ако има някакво производство, то е на автопилот по думите на председателя на БАПОП Пламен Сапунджиев. От водещи зеленчукопроизводители и овощари на Европа днес българите  нямат нито стимул, нито условия да правят това. Нещо повече вносът на плодове и зеленчуци на дъмпингови цени от съседните страни – Македония, Турция и Гърция, убива ползата и от малкото, което добиваме у нас, колкото и по-качествено и вкусно да е то.

Състоянието и проблеми в бранша, анализирани от изпълнителният директор на БАПОП Пламен Димитров показва, че през последните 5 години у нас се наблюдава тенденция на спад в дела на плодовете и зеленчуците в стойността на продукцията от отрасъл “Селско стопанство”. От 20% през 2006 г. той намалява до 11% през 2009 г. През 2009 г. са произведени зеленчуци на стойност 420 млн. лв. и плодове на стойност 382 млн. лв., от които грозде за 239 млн. лв. При зеленчуците стойността на продукцията намалява наполовина спрямо предходната 2008 г. Това се обуславя както от свиването на физическия обем на продукцията, така и от спада на цените с около 30%. Особено голям е спадът при доматите – близо 3 пъти – от 190,3 млн. лв. на 63 млн. лв., като физическият обем на продукцията намалява с 54,7%.

Салдото при търговията с плодове и зеленчуци е отрицателно. Вносът им чувствително превишава износа както в количествено, така и в стойностно изражение. Салдото при търговията със зеленчуци (Глава 7 от митническата тарифа) е минус 47 187 хил. щ..д. през 2008 и нараства на минус 56 309 хил. щ. д. през 2009 г. При търговията с плодове състоянието е съответно минус 46 941 и минус 47 225 хил. щ..д. за двете години. През 2009 г. е реализиран внос на общо 191 646 т пресни зеленчуци, което е с 15% повече от 2008 г.

Парадоксално е, че въпреки много благоприятните природно-климатични условия и традиции от миналото у нас тези интензивни сектори от растениевъдството ни са в дълбока криза.

Сравнението с близките до нас страни е направо унизително. Според проф. Славова от Институт по аграрна икономика в момента 43 % от доматите на пазара у нас са вносни. Същото е и за 52 % от пипера и 70 % от лука.
По мнението на браншовиците обаче картината е още по-тревожна - на вътрешния пазар български домати няма, а всичко е внос, български краставици има много малко, рядко се срещат български ябълки.

Затова от БАПОП и Съюз на градинарите в България  искат да се промени съотношението на преките плащания на площ. От там  припомниха, че сега се обсъжда Общата селскостопанска политика на ЕС за след 2013 година, а секторите „Зеленчукопроизводство" и „Плодопроизводство" са най-ощетените по линия на субсидиите. От бранша предлагат, ако директните плащания останат, да бъдат еднакви като дял от разходите или себестойността на продукцията като тези за зърнопроизводителите.

Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.