1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите намаляват съдържанието в опаковките

Производителите намаляват съдържанието в опаковките

Изчисленията на потребителските организации показват, че в повечето случаи цената на продуктите е надскочила официалната инфлация

Все повече производители и преработватели на храни в Германия прибягват до съмнителни практики, за да прикрият поскъпването на своите продукти. Вместо да вдигнат директно цената, те намаляват съдържанието в опаковката, като по този начин оскъпяването често пъти е по-голямо, отколкото инфлацията.
 
Рекорден брой оплаквания срещу тези практики са постъпили в германските организации за защита на потребителите. В тях се посочват редица примери за намалено съдържание: в пакет какао на известна фирма вече има само 400, вместо предишните 500 грама, като цената на пръв поглед не е променена, но реално е с 25% нагоре, опаковка с картофен чипс е поскъпнала със 17 на сто, след като нейното съдържание е намалено с 25 грама и много други.
 
Изчисленията на потребителските организации показват, че в повечето случаи цената на продуктите е надскочила официалната инфлация, която през юли тази година е 11 процента на годишна база.
Тенденцията започва още през 2022, когато броят на опаковките с намалено съдържание се е удвоил в рамките на няколко месеца.
 
Първоначално практиката е била прилагана само от големите марки, но след това примерът е последван и от веригите с ниски цени и техните собствени марки, както и от производителите на биопродукти.
 
Методът не е изрично забранен от закона, обясняват от потребителските организации, но по техните думи е изключително непрозрачен. Промяната в грамажа често остава скрита, а – когато е оповестена – е обяснена като предимство, като се посочва, че става дума за нов размер или изцяло нова опаковка.
На езика на маркетинга това прикрито оскъпяване се нарича "шринкфлация", като понятието е съставено от английската дума "шринк" за "свиване" и "инфлация". 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.