1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пролетен празник на животновъдството и земеделието предстои в Кресна

Пролетен празник на животновъдството и земеделието предстои в Кресна

Това е празник на българските традиции и култура, оригиналните български породи и сортове, традиционните фермерски продукти

Съюз на фермери - Струма, гр. Кресна съвместно с „Асоциация за автохтонни породи кози в България”, „БДОБР Семпервива”, „Международна асоциация Kаракачанско куче”, ХРАН КООП и Община Кресна oрганизира: „VI - ти Пролетен празник на животновъдството и земеделието”.
 
Това е празник на българските изконни традиции и пасторална култура, оригиналните български породи и сортове, традиционните фермерски продукти. Бележи настъпването на пролетта и активната земеделска дейност. Празник на българската Природа.

През настоящата година Празника ще се проведе на Международния ден на Земята 22 април и ще е част от проявите, с които България ще отбележи тази дата.
Проявата се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България.

Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група. Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често, следствие на това се „раждат” продукти имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество. В днешно време пазара е залят от подобни фалшификати, които в повечето случаи са и вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация би следвало да полага усилия за да съхрани културната си идентичност. Пролетния празник на животновъдството и земеделието в гр. Кресна е сериозна стъпка в посока на тези усилия!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.