1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пролетната сеитба във Варненска област ще продължи до края на април

Пролетната сеитба във Варненска област ще продължи до края на април

Общата площ на засетите земи с пролетници е над 14 800 дка

Във Варненска област вследствие на неблагоприятните метеорологични условия и студовете през зимата има много пропаднали площи с есенници. Това се отнася с особена сила за насажденията с рапица, където положението е трагично. Това заяви за Радио „Фокус” инж. Милена Михайлова, главен директор в Главна дирекция „Аграрно развитие” в Областна дирекция „Земеделие” – Варна.

По нейните думи, в момента се сформират комисии, които ще огледат пропадналите площи, за да могат те да се изорат и отново да се засеят този път с нови култури. „Около 20 април комисиите ще приключат работата си. Тогава ще имаме яснота какви площи ще се засяват отново. Има и много подадени заявления от стопани във всички общини на област Варна”, посочи тя.

Милена Михайлова заяви, че на 81 850 дка пролетници вече е извършена предсеитбена подготовка, общата площ на засетите земи с пролетници вече е над 14 800 дка, от които със слънчоглед над 7460 дка и с царевица 4314 дка. Все още няма засети площи с пролетен ечемик.

„При нас пролетен ечемик се сее само в две общини на площ от около 250 дка”, посочи Милена Михайлова. Пролетната сеитба във Варненска област е започнала в края на месец март и ще продължи до края на април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.