1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестиращите земеделци искат оставките на Мирослав Найденов и Симеон Дянков

Протестиращите земеделци искат оставките на Мирослав Найденов и Симеон Дянков

Повече от две години няма никакви действия и предложения от страна на правителството за изпълняване на поетите ангажименти

Земеделските производители в България продължават борбата с поредното правителство за утвърждаване на демократичните ценности. В свое изявление до медиите земеделците настояват за водене на диалог; подписване на обществен договор и носене на отговорност за поети ангажименти.

Инициативният комитет за протести в сектор „Земеделие” и Националната асоциация на зърнопроизводителите, като член на Инициативния комитет, информира следното:

Земеделските производители не са удовлетворени от полученото полуизвинение от министър Найденов с обяснението му, че се извинява, щом фермерите са се чувствали излъгани предизборно. "Заявяваме категорично, че сме излъгани предизборно и че принципите и правилата остават мираж. Тези, които се борят за тях са сочени с пръст за назидание. Лъжата става принцип, а погазването на правилата-политика.Тъжно ще е, ако го приемем като непроменяем факт", се посочва в изявление на Нацианалния инициативен комитет за протести в сектор "Земеделие".

Земеделските производители ще продължат с протестните си действия и ще тръгнат към столицата, за да изразят своята гражданска позиция, съгласно уведомлението, което бе входирано до Столична община. Маршрутът, който се предлага от общината за осъществяване на протестната манифестация не ги удовлетворява за организираните протестни действия. "На управляващите им е ясно какъв маршрут искаме и самият премиер го бе предложил, когато беше кмет на София", заявяват от инициативния комитет за протести в сектора.

"Повече от две години нямаме никаква чуваемост за проблемите и никакви действия и предложения от страна на правителството за изпълняване на поетите ангажименти. "Това, което се подхвърля и тиражира в медийното пространство за отпечатване на ваучери за безакцизно гориво и експресната нотификация, е на практика неизпълнимо и неудовлетворяващо всички земеделски производители в България. На законодателната и на изпълнителната власт им е пределно ясно как трябва да се направи нотфикацията и как земеделците да ползват тази практически приложима във всички страни държавна помощ", заявяват още от Нацианалния инициативен комитет за протести.

Предложенията за компромисни решения, направени от Инициативния комитет от браншови организации в сектор „Земеделие” за финансовата рамка за сектора, не се приеха и не бяха подложени на обсъждане. Те безапелационно бяха отхвърлени от правителството отново с размахан пръст и заплаха, че ако се продължи с протестите, секторът няма да получи нищо като държавна помощ.

Повече от две години неправителствени организации от сектор „Земеделие” водят конструктивен диалог с Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите, подкрепен от министър-председателя на Р България за разписване на правила, съобразени с европейските директиви и гарантиращи устойчиво развитие на българското земеделие, но правилата не се спазват.

След тези две години, окончателно се убедихме в липсата на професионализъм, държавническо поведение и поемане на отговорност при разписване на правилата и тяхното спазване от страна на Правителството.

Гражданското общество на земеделските производители призовава двамата най-виновни да си подадат оставката - министъра на Земеделието и храните Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.