1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестите на моряци и фермери в Гърция продължават

Протестите на моряци и фермери в Гърция продължават

Вчера земеделските стопани окупираха за един час пункт за магистрални такси на пътя между Атина и Ламия

Корабите в Гърция днес и утре отново ще останат по пристанищата, след като моряшкият синдикат в страната реши да удължи с още два дни продължаващата от петък 48-часова стачка на докерите.

Те протестират срещу очаквани съкращения на работни места и реформи в корабоплаването, предвидени в законопроект, внесен от правителството в парламента, предаде радио "Атина", цитирано от БТА.

Докерите заявиха, че ще проведат диалог с правителството само след като бъдат удовлетворени исканията им. Гръцките острови са в плен на тези протести, тъй като много от тях нямат летища и зависят до голяма степен от морските доставки на основни стоки от континенталната част на страната.

Фермерите в Гърция също обявиха, че остават с тракторите си по основните магистрали. Вчера, 03 февруари, земеделските стопани окупираха за един час пункт за магистрални такси на пътя между Атина и Ламия. За момента няма информация за блокирани пътища. Струпване на земеделски машини има в района на градовете Лариса, Ламия, Серес, Кавала и Александруполис.

Гръцките производители настояват за субсидии, за по-ниски цени на горивата, селскостопанските суровини да не бъдат облагани с ДДС и да бъдат защитени дребните и средни производители. Съвещанията на фермерите ще продължат и днес, но те заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.