1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Протестна подписка срещу нападенията от глигани събират в смолянското село Буката

Протестна подписка срещу нападенията от глигани събират в смолянското село Буката

Ако МЗХ не вземе мерки, хората ще блокират главен път Смолян - Арда

Жителите на смолянското село Буката започват събирането на подписка срещу нападенията на диви прасета в селото, които са унищожили посевите от картофи. Пред радио „Фокус” кметът Милчо Рушанов обясни, че подписката ще бъде изпратена в Министерството на земеделието и храните с искане да се разреши острел на глиганите. Рушанов заяви, че ако министерството не вземе мерки, хората ще блокират главен път Смолян - Арда. Очаква се подписката да бъде подкрепена и от жителите на съседните села, които имат идентични проблеми с глиганите.

В Буката няма градина, която да не е разровена от глиганите. Местните дори пресявали картофи по два три - пъти, но вече търпението и семената им се изчерпали. Дивите животни влизат директно в селото и ядат посевите. Оградите не помагат, защото прасетата ги разбиват.

Заради дивите прасета площите с картофи в селото са паднали рязко. „От 2100 тона преди години, в момента произвеждаме по 10 тона и то за лична консумация, като причината са глиганите”, категоричен бе Рушанов. По думите му никой вече не смее да сади големи площи, като масово се разорават ниви до половин декар и то в чертите на селото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.