1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Процедурата по сключването на еднодневни трудови договори може да провали розобера

Процедурата по сключването на еднодневни трудови договори може да провали розобера

Министерството на труда и социалната политика е сигнализирано многократно за проблема

В навечерието на розовата кампания земеделските производители са изправени пред практическа невъзможност за сключване на изискуемите от законодателството еднодневни трудови договори за кампанийна работа, съобщава bnr.bg. Министерството на труда и социалната политика е сигнализирано многократно за проблема, споделя Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Процедурата по сключването и отчитането на тези договори е времеемка. При добра, стройна организация и добро съдействие от безработните лица оформянето на един договор отнема около 3 минути, а по време на розовата кампания един производител на ден наема между 400 и 600 души. Договорът трябва да бъде сключен преди работникът да влезе в розовите масиви, което се случва призори в 4-5 часа.

"Практически сме изправени пред варианта да извикаме работниците няколко часа преди розобера, дори без да знаем кои точно са работниците, защото те решават в коя градина да отидат" обяснява Николина Узунова.

Не може земеделският стопанин да бъде изправен пред толкова тежка процедура, в която той е единствено действащо лице и за което ще бъде санкциониран, ако договорът не бъде сключен. Санкцията за несключен договор е 1 500 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.