Две предприятия приготвят сокове без добавки
Всички обекти за производство на зеленчукови и плодови консерви в Добричка област са проверени от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, съобщиха от ведомството. Санитарните инспектори са следили за съответствие с изискванията към етикетите и за добавки в храните. В Добричка област са регистрирани четири предприятия за производство на плодови и зеленчукови консерви. Две от тях произвеждат натурални плодови сокове, а останалите две – пакетират плодове и зеленчуци и приготвят конфитюри и мармалади.
Проверката е установила редовно водени дневници за входящ контрол, както и спазване на условия и срокове на съхранение на суровините. Продуктите се доставят от регламентирани производители с необходимата документация.
При проверка на 12 продукта за начина на етикетиране не са установени несъответствия, съобщиха още от РИОКОЗ. В два от обектите за производство на плодови сокове не се влагат добавки. В цеха за пакетиране на конфитюри и мармалади се спазват изискванията, отнасящи се до определени оцветители, за които трябва да бъде добавен в етикетите текст "може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата". Това се налага при наличие на един или повече от оцветителите: Сънсет жълто (Е 110), Хинолиново жълто (Е 104), Кармоазин (Е 122), Червен алура (Е 129), Тартразин (Е 102) и Понсо 4R (Е 124).
Изследвана за подсладители и оцветители е една проба плодов сок. Тя съответства на изискванията към използване на добавки в храните.
В два от обектите е осигурен изходящ контрол. В Цех за производство на плодови сокове са установени пропуски при разработване на НАССР плана. Издадено е предписание на фирмата за отстраняване на несъответствията, уточниха от РИОКОЗ.