1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пшеницата ще достигне 300 лв./тон през Ноември

Пшеницата ще достигне 300 лв./тон през Ноември

Снимка:

Това заяви Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите заявява днес пред агенция Фокус, че след последните паднали обилни дъждове повече хлебна пшеница няма да може да се прибере. По негова информация до момента пшеницата е прибрана на 65% средно за страната. Някъде прибирането на реколтата е по-назад – прибрани са от порядъка на 40-50 %.

Според Радослав Христов ще има много сериозен проблем с набавянето на качествени семена, тъй като специално институтите в Карнобат и Генерал Тошево в момента са прибрали много малко базови семена. Карнобат е на 60-70 %, а Генерал Тошево са прибрали 10-15 %.

Това на практика означава, че хлебната пшеница няма да бъде достатъчна и преработвателите ще се наложи да я месят с пшеница малко по-слабо качество и по този начин ще набавят количество. Вече се чуват коментари, че ще се внесе хлебна пшеница от Украйна, добавя още Христов и допълва, че хлебната пшеница от Украйна под 35 стотинки на килограм няма как да дойде у нас, тъй като цената й в момента там е 30 стотинки. В момента хлебната пшеница в България я купуват на 23-24 стотинки.

Според Христов цената на хлебната пшеница ще се вдигне и към края на ноември месец ще достигне цена от 30 стотинки на килограм, прогнозират от НАЗ. Все пак от там отбелязват, че България е уникална държава и при нас много често се случват неща, които противоречат на логиката. Логиката сочи, че цените и на ечемика, и на рапицата, и на пшеницата, трябва да скочат нагоре, но засега това все още не се наблюдава. Единствено рапицата в момента е скочила от 550 на 640 лева поради търсенето на количества и невъзможността за прибирането и.

Радослав Христов допълва , че фуражното зърно ще бъде изнесено, каквото и да е то, тъй като всяка година изнасяме около 2 млн. тона, тази година вероятно количеството ще бъде по-малко, около 1.5-1.6 млн. тона.

По отношение на вноса на зърно от други страни, внос за момента няма, но, ако тук не достигнат количества хлебна пшеница, най-вероятните държави за това откъде ще дойде зърното са: Полша, Унгария или Франция. В момента френска мелничарска пшеница на борсите стига 40 стотинки, в Унгария и Полша – 30. Извън ЕС най-евтината пшеница, която може да дойде е от Русия и Казахстан и имайки предвид, че има защитно мито, тя няма как да влезе на цена под 35 стотинки.

В Русия обаче 90 млн. декара са засегнати от сушата, в Украйна обстановката е близка до българската с валежите. В момента прибирането на реколтата в Украйна изостава. Това доведе до вакуум на Черноморския пазар за фуражна пшеница и покачи малко котировките в момента на около 21-22 стотинки за фуражна пшеница в района на Бургас и Варна.

 Според Радослав Христов криза със зърнения баланс няма да има, тъй като ако се наложи пшеница ще се внесе и на цена от 50 стотинки, за да има хляб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.