1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Птицефермите трябва да покрият евростандартите за отглеждане на кокошки носачки до края на месец май

Птицефермите трябва да покрият евростандартите за отглеждане на кокошки носачки до края на месец май

Снимка:

Към днешна дата 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията

До края на месец май всички българските птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение. Това се реши на среща между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България. Срокът, даден от ЕК на 14–те страни членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на месец юли.

Министър Найденов подчерта, че България ще изпълни този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни. В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. Към днешна дата 400 хиляди птици не се отглеждат според изискванията. В Гърция например 90% от птицефермите не отговарят на изискванията, а в Полша 50%. Птицевъдите споделиха, че производството на яйца в страната напълно задоволява потреблението и контролът е изключително голям. Няма да има дефицит на пазара, бе категоричен Ангелов.

Министърът обяви, че при проверка в голямата търговска верига „Кауфланд" се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша. Сигналът е подаден от браншовия съюз. Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка. В кутия от 10 яйца - половината са с маркировка, а другата половина – без маркировка. Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и които не отговарят, и вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини. По този начин те убиват нашата индустрия”, каза министърът.

Той обяви, че утре, 31 януари, ще се подготви писмо до 14-те страни членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията. Веригата "Кауфланд" ще бъде санкционирана с най-високата глоба, предвидена в закона – 10 000 лв. В случай, че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки, като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.