1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Радослав Христов: Добивът на пшеница ще е с около 5% по-нисък спрямо миналата година

Радослав Христов: Добивът на пшеница ще е с около 5% по-нисък спрямо миналата година

Снимка:

Зърнопроизводителите очакват среща с финансовия министър Симеон Дянков

Ръст от 7-8% при добива на пшеница в страната тази година предвиждат от Добруджанския земеделски институт. Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов тези положителни прогнози са грешни, предаде Дарик. Според проучванията на асоциацията добивът ще е с около 5% по-нисък спрямо миналата година. "Анализите, които се правят на полето показват, че добивите от 2010 година няма да може да ги постигнем. В резултат ще получим по-малък среден добив за страната. При този добив може би с около 200-300 хиляди тона ще е по-малко общото производство. Но това не е проблем. Прогнозата си е прогноза. В крайна сметка, когато се прибере зърното, ще се установи колко е", коментира Радослав Христов.

"Имаше поети ангажименти от страна на правителството, които не са изпълнени все още. Дори и субсидиите не са изплатени на всички земеделски производители. Друго, което все още не е факт - акцизът за горивото за земеделски нужди. От началото на годината трябваше земеделските производители да се ползват с безакцизно гориво. След това беше предоговорено от 1 юли. Но като гледаме как се развиват нещата, и тогава може да не се случи. Очакваме среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да разберем дали ще си спазят обещанията или не. Имахме насрочена среща за 18 май, но поради ангажименти на Дянков, тя беше отложена и вече цял месец нямаме определена друга дата". Това разясни за Дарик Радослав Христов.

Тази година началото на жътвата ще започне с около десет дни по-късно - към края на юни, а не както обичайно това  трябва да се случи около 20-ти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.