1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст в консумацията на мед през 2008 година

Ръст в консумацията на мед през 2008 година

Най-много мед се добива в Северна България, по поречието на р. Дунав, в Странджа и в Добруджа

Консумацията на мед бележи ръст през 2008 г., заяви на пресконференция  инж. Михаил Михайлов, председател на Столичния браншови пчеларски съюз, без обаче да уточнява какво точно е повишението. По думите му средната годишна консумация на мед на глава от населението в България възлиза на 300 гр. Ръстът в консумацията се дължи най-вече на повишените покупателни възможности, на проведена рекламна кампания и на базарите.

Цената на меда в България е много ниска в сравнение с нивата в света, каза инж. Михайлов. Килограм полифлорен мед се търгува за 7-8 лв., цената на монофлорния мед е 9 лв. за килограм, докато килограм манов мед струва 10 лв.

Макар че консумацията на мед се увеличава, броят на кошерите значително намалява. Сред основните причини за намаляващия брой на пчелните семейства са климатичните промени и промените в околната среда.

През 2007 г. у нас повече от 40% от пчелите на болшинството пчелари са загинали (пчеларите са купували захар, за да могат пчелите да иззимеят) и добивът на мед като цяло е под очакванията. Производителността е ниска - средно 8-9 кг мед на кошер. Най-много мед се добива в Северна България, по поречието на р. Дунав, в Странджа и в Добруджа.

„В България с пчеларство се занимават предимно възрастни хора, няма кой да продължи занаята, тъй като той не е доходоносен“, коментира пчеларят Методи Михайлов.

За слабата 2007 г. пчеларите са поискали от държавата помощи от 10 кг захар на кошер, но субсидии не са отпуснати.

Повечето пчелари в страната инвестират собствени средства и разчитат на добра медоносна година. Въпреки това те смятат отново да се обърнат към държавата с молба за субсидия, а много от тях пък са се присъединили към фермерството.

„В много от европейските страни пчеларството е субсидирано заради социалната му дейност“, посочи проф. Николай Симеонов.

Пчелите намаляват драстично не само у нас, но и в световен мащаб. Предполага се, че към 2018 г. пчелите ще измрат поради глобалната екологична криза. Според българските пчелари „спасението е в разума на хората“.

В понеделник (15 септември) стартира Софийският фестивал на меда – есен 2008. На изложението, което ще се провежда от 15 до 20 септември пред Централната софийска баня, потребителите ще могат да осъществят контакт директно с производителите на мед. Ще участват само производители, чиито мед е проверен и имат издаден сертификат за него. Изследването на меда и издаването на сертификат струва на пчеларите по 70-100 лв., като издаденият документ важи за 1 до 2 години. За всяка нова партида е необходим и нов сертификат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.