1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разработва се програма за национални доплащания срещу доматения миниращ молец

Разработва се програма за национални доплащания срещу доматения миниращ молец

Страната ни ще поиска от Европейската комисия да бъде подпомогната в борбата срещу вредителя

През тази година за пръв път се разработва програма за национални доплащания срещу доматения миниращ молец. Това каза в Пазарджик зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните Антон Величков по време на среща със зеленчукопроизводители, предаде радио „Фокус”.

Величков отговори на въпрос на пазарджишките зеленчукопроизводители за мерките за спасяване на доматите от миниращ молец. В момента се прави национална програма, в която се предвиждат доплащания за химическата борба с този вредител. Отделно от това се разработва схема използваните от зеленчукопроизводителите химически препарати и други средства срещу вредителя да им бъдат заплащани, като средствата ще бъдат осигурени от Министерството на земеделието и храните.

Антон Величков каза, че за пръв път в страната се реализира такава програма, а министър Мирослав Найденов уточни, че България е външна граница на Европейския съюз, а този вредител прониква от Гърция и струва доста средства. Затова страната ни ще поиска от Европейската комисия и от по-богатите страни членки да бъде подпомогната в борбата срещу вредителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.