1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Разследване разкрива масово незаконно отглеждане на прасета в европейските ферми

Разследване разкрива масово незаконно отглеждане на прасета в европейските ферми

Разследването на Състрадателно световно животновъдство обхваща 74 европейски ферми

 

По-голямата част от 250-те милиона прасета, в ЕС се отглеждат в нелегални условия. Това показва полево разследване във фермите и доклад на Европейската агенция за безопасност на храните.

През 2003 в ЕС влезе в сила законодателство, което цели  да се подобрят условията, в които се отглеждат прасетата. Изискванията са да се осигурят така наречените „обогатяващи средата материали”, като сено, за да могат животните да изразяват естественото си поведение – да ровят и  да търсят храна. Забрани се и обичайното подрязване на опашките, използвано като мярка срещу хапането им, както и че прасетата трябва да се отглеждат в добри условия, в които този проблем не се проявява.

През декември 2007 Европейската агенция за безопасността на храните (ЕАБХ) публикува доклад, в който сочи, че въпреки забраната за подрязване на опашките повече от 90% от прасетата в ЕС се подлагат на тази болезнена манипулация.

Разследването на Състрадателно световно животновъдство обхваща 74 ферми, посетени в период от 18 месеца, в държавите: Дания, Унгария, Германия, Испания, Холандия и Великобритания.

То показва, че законодателството се нарушава в по-голяма част от фермите и потвърждава доклада на ЕАБХ, че на 90% от прасетата опашките се подрязват, както и че 67% от животните се отглеждат в условия, където не може да се осигури обогатяващ материал.

Разледването, заедно с доклада сочат, че по-голямата част от прасетата се отглеждат в нарушение на европейското законодателство. Въпреки новите изисквания, повечето животни в Европа се отглеждат в условия на крайна мизерия. Те се държат в пренаселени отделения, без сено и повечето са с подрязани опашки.

Разследването и доклада са използвани за основа на жалбата подадена от Състрадателно световно животновъдсто към Европейската комисия за неприлагане на общото законодателство на ЕС от Белгия, Ирландия, Испания, Германия, Унгария и Дания. Филм, показващ разкритията на разследването, бе показан на 21.01.2009, на пресконференция, организирана от Състрадателно световно животновъдство (Compassion in World Farming) и Европейската коалиция за защита на селскостопанските животни.

Съветникът по европейски политики на Състрадателно световно животновъдство Питър Стивънсън казва „Скандално е, че седем години след влизане в сила на законодателството то се пренебрегва от повечето европейски фермери. Прасетата са изключително интелигентни и много жизнени животни. Нелегано и нехуманно е да ги държим в голи индустриални ферми. Призоваваме страните-членки на ЕС да предприремат ефективни мерки за осигуряване на обогатяващи материали и спиране на рутинното подрязване на опашките.”

Питър Стивънсън добави; „Потребителите могат да помогнат за изкореняване на тези нехуманни практики, като купуват свинско месо, бекон, шунка от прасета отглеждани свободно или по сертифицирани схеми, гаранитиращи доброто отглеждане като Thierry Schweitzer във Франция, Neuland в Германия и Freedom Food във Великобритания.

Разследването разкрива, че повече от свинете-майки са приковани в боксове по време на бременноста им (изключение прави Великобритания, където боксовете са забранени). В ЕС повечето свине се държат ограничени в боксове и впоследствие се преместват в родилни кафези, където раждат. Те остават в тях три до четири седмици, когато прасенцата се отбиват. Тези кафези са толкова тесни, че свинете не могат дори да се обърнат. Единственото движение, което могат извършват е да стават и лягат.  Те ще бъдат забранени в Европа от 2013, като ще могат да се използват през първите четири седмици от бременността. Това означава, че въпреки забраната свинете-майки ще прекарват по 20 седмици годишно в боксове, в които трудно могат да помръднат.

Бележки

  • Причини за въвеждане на законодателството

В естествена среда прасетата прекарват 75% от деня активно копаейки и ровейки за храна. Това не е възможно в интензивните ферми. Отегчението и страха, както и липсата на каквито и да е било предмети в отделенията, в които се държат ги кара да хапят опашките на другите прасета. За да се ограничи това фермерите подрязват опашките. Поведенчески изследвания на прасетата показват, че е достатъчно да им се осигурят добри условия и материали за дъвчене, като сено, за да се ограничи хапането. Тези изследвания са и база на приетото законодателство на ЕС.

  • Повече за отглеждането на прасета в Европа:

http://www.ciwf.org.uk/includes/documents/cm_docs/2009/w/welfare_of_pigs_in_the_european_union_2009.pdf  

  • Състрадателно световно животновъдство е водеща неправителствена организация за защита на селскостопанските животни. Целта и е да сложи край на нехуманното отглеждане на селскостопанските животни и да се популяризират практики, които са добри за животните, хората и планетата. Организацията е и начело на Европейската коалиция за защита на селскостопанските животни, която се състои от 39 организации в 25 държави от ЕС, Норвегия, Швейцария и Израел.

·        За снимки и видео материали от разследването

Донка Калчева,

Координатор на Европейска коалиция за защита на селскостопанските животни – България, Румъния и Словения

0898229296, donka@ciwf.org

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.