1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата е застрашена от сушата

Реколтата е застрашена от сушата

Учени очакват с 10-15% по-ниски добиви от зърно

С наближаването на жътвата мрачните прогнози за спад в зърнената реколта се засилват заради засушаването в редица региони на страната. В Североизточна България например производителите очакват с почти една трета намаление на добивите от пшеница и ечемик. Причината е че втори месец в Русенско, Разградско, Силистренско и Великотърновско не е валял дъжд , обяснява ръководителят на дирекция "Земеделие и гори" в областната управа на Русе Михаил Бобчев, цитиран от Дневник.

"Пораженията при ечемика са изключително големи, защото голяма част от площите в Русенско са изгорели. Ако има валежи, пшеницата може да бъде спасена, защото тези посеви в момента цъфтят", казва Бобчев. И допълва, че положението в страната все още не е придобило бедствени размери за разлика от съседните румънски области, където засушаването е по-сериозно.

Засушаването през март и април се сочи като проблем за реколтата и в много други източноевропейски държави. Песимистични са прогнозите за добивите в Унгария, Полша, Словакия и Сърбия, предаде Ройтерс. Особено тежко е състоянието на посевите в Унгария, където проблемите със засушаването са от март.

Френският институт за стратегии и анализи на зърното миналата  седмица също промени прогнозите си за тазгодишната реколта в Европа. Според анализатори общите добиви ще намалеят с около 4.5 млн. т и ще достигнат 289.7 млн. тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.