1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от слънчоглед в Добричко се очаква да достигне около 250-300 кг/дка

Реколтата от слънчоглед в Добричко се очаква да достигне около 250-300 кг/дка

Снимка:

Сушата това лято ще окаже влияние върху добива от маслодайната култура

Реколтата от слънчоглед в Добричко се очаква да достигне около 250-300 килограма средно от декар, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов, цитиран от БТА. По думите му през миналата стопанска година производителите са прибрали по над 320 килограма от декар.

"Сушата това лято ще окаже влияние върху добива от маслодайната култура, макар че посевите засега се "държат" и започна узряване на семето", коментира председателят на браншовата организация. Според него първите комбайни ще навлязат в масивите със слънчоглед около 20-25 август.

Поради неблагоприятните прогнози за реколтата от слънчоглед в други страни от Черноморския басейн се очаква изкупната цена на маслодайната култура да бъде по-висока от миналата година, заяви Жендов. Той допълни, че преди началото на жътвената кампания на борсите има предложения от купувачи за 850-900 лева за тон семе. Изкупната кампания в региона през миналата година започна при 650-700 лева за тон, припомни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Добричка област е сред най-големите производители на маслодайно семе в страната. Площите със слънчоглед в региона достигат 981 000 декара при 913 000 декара през миналото лято.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.