1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекорден брой мостри и изявени международни съдии на 13-тото издание на Балканският международен винен конкурс

Рекорден брой мостри и изявени международни съдии на 13-тото издание на Балканският международен винен конкурс

В последните години, Балканският международен винен конкурс надскача своето регионално значение, превръщайки се в значимо събитие за участници от различни части на света

За първа година в историята си, Балканският международен винен конкурс ще се проведе в две държави с дълбоки винени традиции. От 04 до 08 юни, домакини на най-престижното винено събитие ще бъдат Arcadia Vineyards - изба с дългогодишни традиции в индустрията и фокус върху устойчивото земеделие, разположена в Турция и Katarzyna Estate в България. Стремглавото развитие на Балканския винен форум подчертава амбицията на конкурса да популяризира винената култура като създава платформа за установяване на нови търговски връзки на Балканите.

В последните години, Балканският международен винен конкурс надскача своето  регионално значение, превръщайки се в значимо събитие за участници от различни части на света. Тази година се очакват рекорден брой регистрации на винарски изби, които намират Балканския винен форум за отличителна платформа и възможност за навлизане в един от най-големите пазари в Европа, а именно Балканите със своите 82  милиона жители.

От своя страна, броят на мострите, представени на конкурса, продължава да расте стабилно и устойчиво. За миналогодишното издание са регистрирани над 1000 вина за участие, което представлява увеличение от над 180% спрямо първото издание на конкурса през 2012 година. През последното десетилетие, броят на избите, участващи в конкурса, се е увеличил над пет пъти.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано от престижно жури от 25 души, което тази година включва носители на титлите „Master of Wine” и „Master Sommelier” от Великобритания, Франция, Швейцария, САЩ, Грузия, Сърбия и Гърция и известни винени личности от Балканите и Европа. Церемонията ще се състои в Katarzyna Estate - изба, която от създаването си през 2003 година променя облика на винената култура.

На гала вечерята, известна като „Балканските винени Оскари", ще бъдат връчени трофеите „Best of Show”. Останалите 15 трофея в различните категории ще бъдат обявени на откриването на Балканският винен фестивал на 27 юни от 21:00 часа във „Виненото градче” пред НДК в град София. Тазгодишното издание на Балканския международен винен фестивал ще се проведе от 27 до 29 юни включително, а билетите предстоят да влязат в продажба съвсем скоро.

Балканският международен винен конкурс и фестивал представлява отличителна възможност за винопроизводителите от региона да демонстрират своето майсторство и да получат признание на международната сцена. С участието си, те не само споделят своите вина с широката публика, но и допринасят за повишаване на видимостта и престижа на балканските вина, насърчавайки високите стандарти, устойчивото земеделие и иновации във винопроизводството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.