1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордна реколта при пшеницата

Рекордна реколта при пшеницата

Снимка:

Ядем най-качествения и най-евтиния хляб в ЕС

Няма драма с цената на хляба, заяви земеделският министър д-р Мирослав Найденов след заседанието на Консултативния съвет по зърното. Според него реколтата и като качество, и като количество е рекордна.

Прибрани са 4 120 000 тона пшеница, уточни председателят на Консултативния съвет Мариана Кукушева. Тя допълни, че над 68% от реколтата е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от миналата година.

Според г-жа Кукушева ядем най-качествения и най-евтиния хляб в ЕС. Категорично няма да има увеличение цената на хляба, заяви и министър Найденов. „Нито хлебопроизводителите, нито мелничарите или пък зърнопроизводителите си позволяват лукса при това свито потребление да увеличават цените. Хлябът реално би трябвало да струва 1,80 лв. за кг, но по данни на статистиката цената му в момента е около 1,35-1,40 лв. Тази по-ниска цена е за сметка на икономии в сектора. Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки и няма да бъде засегната никоя социална група", допълни земеделският министър.

Според Мирослав Найденов цената на хляба няма как да нарасне драстично, защото пазарът няма да го позволи. "За сметка на добрия добив при пшеницата, състоянието на царевицата и слънчогледа в момента е тревожно, стана ясно на пресконференцията. Ако се потвърдят лошите прогнози за реколтата, това ще увеличи цената на фуража, предупреди земеделският министър, а това ще рефлектира върху животновъдите, които и без това са притиснати в момента от ниските изкупни цени.

Ситуацията с цените и добивите от царевица и слънчоглед ще бъде обсъдена утре на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов, животновъди, преработватели и представители на търговски вериги. Целта на срещата е да се види къде отиват печалбите по веригата. В момента потреблението в млечния сектор е свито. Мандрите са задръстени от продукция, а цените не падат, обясни министърът.

Според д-р Мирослав Найденов животновъдите трябва да бъдат подпомогнати. „За целта ще поискаме от ЕС да бъдат изплатени по-рано субсидиите на глава добитък през октомври или ноември".

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.