1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни жеги в Австралия

Рекордни жеги в Австралия

Най-засегнати от високите температури са фермерите

Австралия страда от най-унищожителните жеги от 400 години насам. Заради рекордно високите температури цели региони в югоизточните части на страната останаха без електричество. Засегнати са повече от 200 хиляди домакинства и предприятия в щата Виктория

Спирането на електричеството беше причинено от претоварване на мрежите, съобщават властите във Виктория. Те призоваха домакинствата и бизнеса да не ползват климатици и да включват колкото се може по-малко електрически уреди, тъй като мощностите не достигат.

В Мелбърн, столицата на щата, нефункциониращите светофари предизвикаха хаос в транспорта. Температурите в града достигнаха 42 градуса.

Още по-горещо е в Аделаида, столицата на щата Южна Австралия, където термометрите показват 46,6 градуса. Рекордът обаче остава за Порт Аугуста, на 300 километра северно от Аделаида, с 49,5 градуса. Жегите обхванаха и други региони в южната част на Петия континент.

Най-засегнати от високите температури са фермерите. На повечето места реколтата е унищожена от засушаването. Животновъдите нямат слама и сено да изхранят добитъка и са принудени да купуват фуражи от отдалечени региони. В опит да помогнат на колегите си, стопани от Западна Австралия изпратиха 48 камионa, натоварени със сено, с които да подкрепят около 300 фермери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.