1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Резките промени в температурите могат да доведат до слаба продукция на овощните в България

Резките промени в температурите могат да доведат до слаба продукция на овощните в България

Снимка:

Продукцията от овощни култури около Петрич и Кърджали може да бъде унищожена заради топлата вълна

Рязката температурна разлика може да доведе до бедна и некачествена продукцията на овощните дървета в България. Това твърди експертът по измененията в климата от „Световния фонд за дивата природа” Георги Стефанов. Според него взаимовръзките са много важни, всяко нарушение на естествените процеси е в следствие на ред причини. „Аз наблюдавах миналата седмица, че в Софийско поле, дърветата са навлезли в първата си степен на вегетация. Тоест техните пъпки са се активирали и са готови да се събудят, при няколко дена по-топъл климат. Това означава, че ако това се случи сега, при следващия голям студ, а такъв неминуемо ще има, защото сме едва в началото на януари, тези пъпки умират и дърветата няма да могат да изпълнят своята функция”, съобщи Стефанов.

В същото време Росен Божинов, производител на овощни култури алармира, че продукцията от овощни култури около Петрич и Кърджали може да бъде унищожена заради топлата вълна. „При бадемите, кайсиите и прасковите в Западна България пъпките са набъбнали. Ако се отворят, това задължително ще доведе до огромни загуби”, уточни той. Според него, ако температурата се задържи над 10 градуса сокодвижението в овошките ще тръгне и при следващото застудяване всички пъпки ще измръзнат. „Ще има големи загуби. Петричкият масив е целия с овощни култури. Ранни череши, праскови, кайсии, вишни, круши, ябълки. Надяваме се от утре да тръгнат по студени вълни и да спасим положението”, изрази надежда Божинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.