1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия с все по-малък експорт на зърно

Русия с все по-малък експорт на зърно

Данните са на държавната компания за транспорт на селскостопански продукти

Около милион и 200 хиляди тона зърно е изнесла Русия през месец май тази година. През юни, последният месец от маркетинговия сезон, експортът се очаква да падне до 600 хиляди тона.

Данните са на държавната компания за транспорт на селскостопански продукти и показват, че през април са били изнесени 2 милиона тона зърнени култури. За май експортът на пшеница е паднал до близо един милион тона, докато месец по-рано количеството е било около милион и половина тона. През юни на външните пазари ще бъдат пласирани едва 300 хиляди тона. При ечемика и царевицата за месец май се изчисляват 205, респективно 175 хиляди тона. Представяйки актуалната статистика, от компанията посочиха, че в момента търсенето на зърно от страна на износителите е "изключително слабо".

В същото време експертите коригираха прогнозата си за тазгодишната зърнена реколта с половин милион тона нагоре, до 126 милиона тона. От пшеницата се очакват около 81 милиона тона, най-вече заради продължаващите много благоприятни условия в централната част на Европейска Русия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.