1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия спря транзита на пилешко месо от САЩ

Русия спря транзита на пилешко месо от САЩ

Вирусът на птичи грип продължава да се разпространява

Заради опасения от птичи грип Русия забрани транзитния транспорт на птиче месо и други продукти от Съединените Щати, пише globalmeatnews.com. Това съобщи шефът на Федералната фитосанитарна служба Сергей Данкверт в Москва. Решението може да попречи на американските доставки за Казахстан, но и да прекъсне търговските връзки с други държави в Азия.

"Забраната е във връзка с факта, че вирусът на птичи грип продължава да се разпространява в Щатите, а освен това имаме информация, че американски продукти, минали транзит през Русия за други страни, се връщат на нашия пазар", обяви Данкверт. Според него много фирми по този начин заобикаляли наложеното през миналата година ембарго.

Преди дни фитосанитарната служба обяви, че е открила американско пилешко месо в Сибир и че пратката е била реекспортирана от Казахстан. Руските власти още нямат ясна стратегия как да процедират при подобни случаи, след като Казахстан и Беларус не се включиха в забраната за внос на западни храни. Според Данкверт, Казахстан е внесъл 24 хиляди тона пилешко от САЩ за периода от януари до май тази година. Голяма част била реекспортирана впоследствие за Русия. Москва щяла да се консултира с властите в Алматѝ, за да потърси решение на проблема. Ако това не стане, Федерацията може да ограничи вноса на пилешко от Казахстан. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.