1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 50% намаляха земеделските производители в Смолянско

С близо 50% намаляха земеделските производители в Смолянско

На 25 март приключи крайният срок за пререгистрация на земеделските стопани

С близо 50% намаляха земеделските производители, които се пререгистрираха в Смолянско, съобщи Боряна Цочева, директор на Областна дирекция „Земеделие” – Смолян, цитирана от Агенция "Фокус". На 25 март приключи крайният срок за пререгистрация на земеделските производители, регистрирани по реда на Наредба №3/1999 г. В посочения срок анкетните карти и анкетните си формуляри са заверили 1232 бр. земеделски стопани. Техният брой е значително по-малък в сравнение с 2010 г., когато същите са били 2128 бр. Намалението е с 896 бр. или близо 43%.

„Спадът в броя на регистрираните земеделски производители започна още през 2010 г. и видно от посочените данни продължава и през настоящата година, обясни Цочева. Основна причина според нея е въведеният от 2010 г. по-висок минимален месечен размер на осигурителния доход, който за всички земеделски производители е в размер на 240 лв.

Пререгистрирането като земеделски производител е особено важно за тези стопани, които са кандидатствали за получаване на помощи и субсидии, както и по мерки от Програмата за развитие на селските райони, за които регистрацията по Наредба № 3/1999 год. е задължително условие за получаване на подпомагане. В тези случаи, пропусналите да се регистрират до 25 март губят правата си за подпомагане за съответната година.

От областната дирекция „Земеделие” напомнят на земеделските стопани, че в ход е Кампания 2011 за кандидатстване по схеми и мерки за директни плащания, крайният срок, на която изтича на 15 май 2011. Важно за всички земеделски производители, в т.ч. и тютюнопроизводителите, е да знаят че при кандидатстването по тези схеми и мерки не се изисква регистрация по реда на Наредба № 3/1999.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.