1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С около една четвърт е намалял броят на земеделските стопанства

С около една четвърт е намалял броят на земеделските стопанства

Това сочат междинните данни, регистрирани към момента, от преброяването

С около една четвърт е намалял броят на земеделските стопанства при преброяването през 2010 година спрямо преброените стопанства през 2007 година. Това сочат междинните данни, регистрирани към момента.
    
Преброяването на земеделските стопанства в България през 2010 година приключи. Събрана е информация за всички стопанства, включени в списъка за анкетиране. Информацията показва, че с около една четвърт е намалял броят на стопанствата, които отговарят на критериите за земеделско стопанство по Закона за преброяване на земеделските стопанства през 2010 година в Република България, в сравнение с данните от извадковото изследване през 2007 година. Броят на земеделските стопанства, официално обявен през 2007 година е бил 493 000.
    
Около две трети от стопанствата, работещи през 2007 година,  са прекратили земеделската си дейност понастоящем, а останалата една трета вече не отговаря на критериите за стопанство. В момента събраните в статистическите въпросници данни се проверяват и контролират от експертите и контрольорите в областните дирекции „Земеделие” и се въвеждат от оператори в специална компютърна програма. Остава да се въведе информацията за около още една пета от стопанствата, които попадат над праговете, дефиниращи „стопанство”. След въвеждането и обобщаването им ще бъдат представени предварителни резултати, което е предвидено по график да се извърши до края на юни 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.