1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сегашните климатични условия в България са предпоставка за увеличение на цената на зърното

Сегашните климатични условия в България са предпоставка за увеличение на цената на зърното

Заради липсата на сняг на полетата реколтата може да е по-малко

Сегашните климатични условия в България са предпоставка за увеличение на цената на зърното заради липсата на сняг на полетата, като реколтата може да е по-малко, заяви шефът на Софийската стокова борса Васил Симов, цитиран от "24 часа".

Политическата обстановка в чужбина също била важна – например протестите в Украйна, която е много силен производител на зърно. Тези два фактора могат да повлияят на цената на зърното и да я повишат, подчерта Симов.

Симов уточни, че 2013 г. е започнала с високи цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа, които след това непрекъснато падали. При слънчогледа два пъти, за пшеницата и царевицата - между 20 и 30%. Тенденцията явно продължава и в момента и ако екстраполираме тези данни, може да се допусне, че през 2014 г. цената ще остане относително ниска в сравнение с 2011 и 2012 г., обясни Симов.

Данните на Световния съвет по зърното и организацията по прехраната сочат, че производството на хранителни продукти през 2014-та ще продължи да бъде на високо равнище. При условие, че консумацията расте с по-малки темпове, отколкото расте производството, може да се предполага, че цените няма основание да растат нагоре. Според Симов е твърде вероятно политическата нестабилност да се отрази негативно върху икономическата активност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.