1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Селекцията, предлагана от Пиргос Агро - все по- предпочитана

Селекцията, предлагана от Пиргос Агро - все по- предпочитана

Край Тутракан заложиха на сръбския сорт пшеница НС 40 С

Земеделска кооперация „Белица“ в района на Тутракан обработва основно зърнено-житни култури, етерично маслени, като 750 дка са с лавандула, предстои засаждане и на 50 дка с маточина.

Около 5000 дка са площите, отделени за царевица, 4500 са декарите със слънчоглед, 8500 дка – с пшеница и 3500 дка с рапица. За първа година кооперацията използва сръбската селекция, предлагана от Пиргос Агро. И тепърва ни предстоят добри резултати, убеден е агрономът на кооперацията - Георги Георгиев. Тази година кооперацията е заложила на сорта пшеница НС 40 С. Това е средно ранен сорт осилеста пшеница, който се характеризира с високата си устойчивост на измръзване, както и на основните по културата болести като мана, ражда и септория. Сортът  е устойчив и на полягане, като височината на стъблата стига до 80 см. Сортът НС 40 С се отличава с много добри хлебопекарни качества, със съдържание на протеини 12-13 % и глутен между 26 и 30 %.

Тази година от НС 40 С прибрахме доста добри резултати - 900 кг/дка среден добив от 250 дка, подчерта Георги Георгиев.

На опитни полета кооперцията е заложила хибриди царевица и слънчоглед от селекцията, предлагана от Пиргос Агро. Със сигурност и занапред ще работим със сръбската селекция, убеден е агрономът.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.